Faqet e ndihmës

Na kontakto

Nëse nuk keni marrë përgjigje në pyetjen tuaj këtu, ose thjesht dëshironi të na thoni diçka për faqen e internetit, ju lutemi na kontaktoni.

Mirë se vini në BIRN FOI Tracker #

Sipas ligjeve për lirinë e informimit në Shqipëri, Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë, Mal të Zi, Maqedoni të Veriut dhe Serbi, çdo qytetar ka të drejtë të kërkojë informacion zyrtar nga secila agjenci qeveritare ose kompani e financuar publikisht.

Për kë është?#
Mjeti gjurmues i FOI u drejtohet kryesisht gazetarëve dhe studiuesve, por kushdo mund ta përdorë atë. Për të përdorur plotësisht mjetin, duhet të regjistroheni në Komunitetin BIRD. Më pas do të merrni një email me udhëzime se si të përdorni Gjurmuesin e FOI.
Si funksionon?#
Fillimisht ju zgjidhni shtetin në të cilin institucioni publik dëshironi të paraqisni një kërkesë për FOI. Pastaj ju zgjidhni autoritetin publik nga i cili dëshironi informacion dhe plotësoni kërkesën. Më pas ne ia dërgojmë kërkesën tuaj autoritetit publik. Çdo përgjigje që ata bëjnë publikohet automatikisht në faqen e internetit që ju dhe kushdo tjetër ta gjeni dhe lexoni. FOI Tracker do t'ju njoftojë në një ditë kur institucioni duhet të përgjigjet, kështu që ju vendosni nëse do t'i dërgoni një kujtesë apo do të ankoheni në një organ më të lartë.
Pse do të mundohem ta bëj këtë?#
Ju paguani taksat dhe më pas qeveria i bën gjërat me paratë. Të gjitha llojet e gjërave që ndikojnë në jetën tuaj, nga kujdesi shëndetësor deri te mbrojtja kombëtare. Disa i bën keq, disa i bën mirë. Sa më shumë të mësojmë se si funksionon qeveria, aq më mirë jemi në gjendje të bëjmë sugjerime për të përmirësuar gjërat që janë bërë keq dhe për të festuar gjërat që janë bërë mirë.
Pse duhet autoriteti publik të përgjigjet? #
Sipas ligjit për Lirinë e Informacionit (FOI), ata duhet të përgjigjen. Përgjigja ose do të përmbajë informacionin që dëshironi, ose do të japë një arsye ligjore të vlefshme pse duhet të mbahet konfidenciale.
Po sikur të shoh një kërkesë që e ndiej si e papërshtatshme? #

Kërkesat për informacione personale dhe kërkesat shqetësuese nuk konsiderohen të vlefshme për qëllime të informimit të informacionit (lexo më shumë).

Nëse besoni se një kërkesë nuk është e përshtatshme, mund ta raportoni për vëmendje nga administratorët e faqes.

Pse nuk më lejon të raportoj disa kërkesa? #

Nëse një kërkesë është raportuar tashmë te administratorët e faqes, nuk mund ta raportoni për herë të dytë - kjo është për të parandaluar që administratorët të njoftohen disa herë për të njëjtin problem përpara se të kenë mundësi të kryejnë një rishikim.

Kur një kërkesë është raportuar më parë, por një administrator ka zgjedhur të mos e fshehë atë nga publiku, mund të përdorni formularin në shiritin anësor të faqes së kërkesës për të kontaktuar administratorët nëse ende mendoni se duhet të fshihet.

Kush e bën BIRN FOI Tracker ? #
BIRN FOI Tracker funksionon në Alaveteli, e cila është krijuar dhe drejtuar nga mySociety, një bamirësi e regjistruar, dhe fillimisht ishte financuar nga Fondi Bamirës JRSST. Nëse ju pëlqen ajo që po bëjmë, atëherë mundeni të bëni një donacion.
Si mund të vazhdoj me lajmet rreth BIRN FOI Tracker?#
Ne kemi një blog.

Me pas, lexoni rreth bërjen e kërkesave